Să construim poveşti împreună!

Imaginaţia copiilor este un tărâm fără margini şi ei îşi  crează lumea lor, ruptă de realitatea în care noi, adulţii ne agitam şi stresam. Lumea lor este simplă şi frumoasă şi ei se simt bine şi încep să inventeze; într-adevar, uneori copii au şi coşmaruri sau gânduri rele pe care şi le reflectă în poveştile lor dar, dacă îţi urmăreşti copilul jucându-se cu jucăriile sale şi dacă îi asculţi poveştile, vei vedea că finalurile poveştilor lor sunt frumoase, întotdeauna personajele bune vor termina povestea cu un „happy-end” şi vor trăi fericiţi „până la adânci bătrâneţe”. Acest lucru ne este clar şi ne aminteşte de propria noastră copilarie: este în natura lor, a copiilor, să fie buni; viaţa lor este lipsită încă de griji şi probleme dar acestea vor veni curând, începând cu primul „trebuie”, cu primul „nu ai voie”, cu primul „nu e frumos să…”. Apoi urmează educaţia, de cele mai multe ori total formală iar copilul nostru începe să fie prea preocupat de ceea ce „trebuie” să facă iar energia lui va fi canalizată în această direcţie… poveştile se vor rări şi vor fi uitate… etapa poveştilor se va termina poate prea curând iar ei vor intra în cotidianul nostru..

Imaginaţia copilului nu ar trebuii stopată ci, dimpotrivă, încurajată întrucât reflectă personalitatea, inteligenţa, inspiraţia şi abilitatea lui de a crea acţiune. Ar trebui să facem parte din copilaria lor cât mai mult posibil şi să le alimentam imaginaţia cât se poate de mult. Seară de seară sau cu orice ocazie ne permite serviciul şi profesia, petrecerea timpului cu copilul nostru citind o poveste sau jucându-ne cu el este mai importantă decât să-l lăsăm în faţa televizorului sau a computerului. Jucându-te, poţi afla lucruri noi despre copilul tău, despre problemele lui şi, foarte important, despre ceea ce îi face plăcere şi îl interesează. Astfel, îl vei putea îndruma şi ajuta să-şi găsească pasiunile şi, de ce nu, calea spre viitorul său. Talentul unui copil poate fi descoperit urmărind ceea ce face.

Căsuţele cu poveşti cunt căsuţe pentru copiii de toate vârstele şi toate gusturile. Vizionează www.dinpovesti.ro  împreuna cu copilul tău şi alege o căsuţă completă pentru a petrece serile alături de el, inventând poveşti din cele care ii plac lui. Cît a fost mic şi i-ai citit seară de seară, ai aflat ce fel de poveşti îi plac. Foloseşte acest lucru şi continuă acele poveşti cu o poveste „palpabilă” în care el îşi poate atinge, mişca şi aranja personajele pe care odată doar şi le vizualiza. Căsuţele nu sunt doar pentru fetiţe ci şi băieţeii pot căpăta propia căsuţă pentru că acestea se pot asambla uşor, acasă şi se pot amenaja aşa cum doreşte copilul. Într-adevar, fetiţele sunt mult mai pasionate de căsuţe, păpuşi, amenajări, de ce nu, de design. Dar şi băieţeii pot alege o căsuţă, de exemplu, căsuţa din padure pe care o pot echipa cu toate aminăluţele disponibile la secţiunea  de figurine: gândăcei, iepuraşi şi alte personaje de poveste.

O fetiţă va alege probabil figurinile cu zâne iar băieţii pe cele cu animale dar fiecare îşi va „popula căsuţa” aşa cum doreşte şi cum îi este gustul. Fetele sunt mult mai atrase de câtre personaje, haine şi poezie pe cand băieţeii vor alege animale, marinari pentru că poveştile lor sunt pline de eroi viteji şi curajoşi.

Căsuţele sunt o modalitate prin care copiii îşi pot exprima visele şi dorinţele. Urmăreşte cum copilul îşi construieşte povestea şi vei afla la ce visează şi foloseşte acest lucru pentru a îl îndruma şi încuraja. O fetiţă căreia îi place să amenajeze şi să aseze lucruri, să împodobească şi să facă combinaţii de culori poate fi un viitor designer sau creator de modă. Un băieţel peocupat de construirea casei sau de amenajarea curţii  poate deveni un arhitect, un proiectant sau sau peisagist. Sau este probabil ca băieţelul să fie interesat de obiectele inspirate din poveştile mediteraneene şi acest lucru îl va conduce către o viitoare meserie de marinar, căpitan sau pilot. Trebuie doar să laşi copilul să se exprime.

De asemenea, încurajează-l să dea frâu liber imaginaţiei. Întreabă-l ce lipseşte din casa lui şi urmareşte împreună cu el ce noutaţi apar pe site şi alegeţi completari pentru ca căsuţa voastră să fie plină de viaţă şi culoare.

Şi…povestiţi. La început povestea este spusă de parinţi apoi, încet, copilul va începe să aibă propriile poveşti, va da nume figurinelor şi va aduce acţiune în casuţă. Poveştile vor avea personaje principale şi pot fi îmbogăţite cu jucarii mici din casă de genul celor de pluş, cele magnetice sau facute din hârtie sau textile. Acestea pot colora căsuţa şi vor avea rolul lor în fiecare poveste. Nu evita să îl înveţi să construiască fluturaşi, gâze şi foloseşte şi decoraţiunile de Craciun, Paşte, sau Haloween pentru a da culoare şi atmosferă căsuţei la fiecare dintre sărbatori. Copilul se va bucura având o căsuţă luminată şi împodobită langă cadoul de Craciun, va fi încântat de cei câţiva iepuraşi din ciocolată de Paşte sau de dovlecei în miniatură, facuţi din marţipan sau turtă dulce de Haloween acolo, în camera sa, în serile de sărbători.  Ca şi cadouri poţi adăoga divese corpuri de iluminat, diorame sau cutiuţe muzicale pe fondul cărora copilul va adormi fericit.

Un alt secret al căsuţelor din poveşti este acela că fetiţa sau băieţelul va învaţa rostul lucrurilor, va şti ordinea lor şi importanţa fiecaruia în casă şi va învăţa să facă şi să păstreze curăţenie, să aşeze lucrurile la locul lor şi să înţeleagă la ce foloseşte fiecare. Aceasta îl va ajuta să înţeleagă că ceea ce se întâmplă în căsuţa lui este valabil şi pentru ceea ce se întâmplă în casa mare; îl va ajuta să transpună ceea ce face în căsuţa lui în propria casă, cameră, bucatarie sau baie. Veţi vedea că devine mult mai responsabil, mai ordonat şi că va respecta lucrurile şi munca adulţilor şi, de ce nu, este posibil să dorească să facă parte din activităţile casei, comparând tot timpul lucrurile mari cu lucrurile mici din casa lui; in final, va afla că lucrurile sunt mai simple în realitate decât a crezut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *